icon-arrow-right
HomeNieuws VolkerWessels doet mee aan 1e nationale veiligheidsdag in de bouw

VolkerWessels doet mee aan 1e nationale veiligheidsdag in de bouw

Actueel

VolkerWessels staat deze derde vrijdag van maart stil bij veiligheid in de branche. Alle 120 VolkerWessels-ondernemingen doen mee met de 1e nationale veiligheidsdag in de bouw. Na het succes van de landelijke VolkerWessels veiligheidsdag van 2016 heeft VolkerWessels besloten om aan te sluiten bij de veiligheidsdag van Bewust Veilig – een initiatief van Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Aannemersfederatie. VolkerWessels wil hiermee een sterk signaal geven aan haar medewerkers en ketenpartners: ‘We werken veilig of we werken niet’.

Risicobewust aan het werk

Veiligheid is één van de kernwaarden van VolkerWessels. We willen dat al onze medewerkers aan het einde van een werkdag veilig thuis komen. Om dit te bereiken is veilig werken van groot belang. Het herkennen en erkennen van risico’s tijdens je werk is daarbij cruciaal. Het gaat dan niet alleen over de veiligheidsrisico’s in het werk, maar ook over risico’s op het gebied van gezondheid en welzijn. Ook die dingen bepalen of je veilig thuiskomt na een werkdag. Het herkennen en erkennen van zulke risico’s noemen wij risicobewust aan het werk.

 

In 2017 is dit het centrale veiligheidsthema van VolkerWessels, gekozen door onze eigen medewerkers vanuit verschillende VolkerWessels-ondernemingen. Op deze veiligheidsdag gaan alle circa 12.000 VolkerWessels-medewerkers in Nederland met elkaar in gesprek over veiligheid en het (bewust) herkennen en erkennen van risico’s. Als onze medewerkers zich namelijk bewust zijn van de risico’s die ze tijdens een werkdag lopen, begrijpen ze nog beter waarom bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Deze maatregelen zullen dan ook eerder worden genomen dan wanneer iemand meekijkt of er om vraagt. Risicobewust aan het werk doe je voor je naasten, voor je collega’s maar vooral ook voor jezelf!

Veiligheidsprogramma WAVE

Aan veilig werken doen we binnen VolkerWessels geen concessies. Veiligheid is een van de kernwaarden van onze organisatie. We werken veilig of we werken niet. Het is van belang dat iedereen zich bewust is van de risico’s van het vak en veilig werken moet vanzelfsprekend zijn. Aan kennis, persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsmaatregelen zal het niet liggen. Het gaat om alert zijn. Want een kleine onoplettendheid kan grote gevolgen hebben. Ons veiligheidsprogramma WAVE: Wees Alert! Veiligheid Eerst!, focust zich juist op dit bewustzijn en gedrag.

Bewust Veilig

Bewust Veilig is een initiatief van Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Aannemersfederatie. Jaarlijks willen zij op elke derde vrijdag van maart een veiligheidsdag organiseren waarbij met alle medewerkers en ketenpartners wordt stilgestaan bij de noodzaak van veiligheid in de bouwbranche. Op bouwplaatsen in heel Nederland wordt daarom op deze derde vrijdag van maart extra stilgestaan bij de veiligheid van iedereen die zich op de bouwplaatsen bevindt.

+