icon-arrow-right
HomeProjecten Monument Steenwijk wordt zorg- en wooncentrum

Monument Steenwijk wordt zorg- en wooncentrum

Steenwijk

MedicomZes realiseert de ombouw en uitbreiding van een voormalig kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk in Steenwijk. Het gaat om de kerk aan de Onnastraat, een gemeentelijk monument dat is gebouwd in 1922. In de kerk komen 39 zorgappartementen en gezamenlijke ruimten voor ouderen met een verstandelijke beperking.

Over het project

Het project betreft in totaal ca. 3.000 m2 BVO en bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt uitgevoerd in het bestaande gebouw. Na het aanbrengen van een nieuwe betonnen begane grondvloer op de bestaande aanwezige paalfundering worden inpandig twee nieuwe verdiepingen gebouwd. De beeldbepalende buitengevel blijft onaangetast. Er worden nieuwe dragende wanden uit kalkzandsteen opgetrokken en de betonvloeren worden in het werk gestort. Ook dient er een lift geplaatst te worden in de kerk.

 

Het tweede deel bevindt zich buiten de kerk. Op de plaats waar voorheen het gemeentecentrum De Schutse stond, wordt nieuwbouw tegen de bestaande kerk aangebouwd. De nieuwe vleugels bestaan uit drie bouwlagen. Uiteindelijk worden bestaande bouw en nieuwbouw één geheel.

Betonvloeren met betonkernactivering

Het bijzondere aspect van het project betreft de betonvloeren met betonkernactivering. Hierbij worden de constructieve betonvloeren als verwarmingselementen gebruikt voor straling naar boven en beneden.

Restauratie

Naast de constructieve werkzaamheden van het project worden tijdens de afbouw onder andere glas-in-loodramen en enkele monumentale elementen in de buitengevel van de bestaande kerk hersteld.

 

Artist impression: Adema Architecten

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Steenwijk
 • Opdrachtgever
  Onna B.V.
 • Architect
  Adema Architecten
 • Constructeur/Ingenieursbureau
  Adviesbureau Van Ooi
 • Asset- en energiemanamagement
  Cythemadim B.V.
 • Contractvorm
  Bestek en tekeningen
 • Projectcategorieën
  Zorgwonen

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Bijzonder project: MedicomZes bouwt voormalige kerk in Steenwijk om tot woon- en...

In opdracht van Onna B.V. realiseert MedicomZes de ombouw en uitbreiding van een voormalig kerkgebouw van de Gereformeerde...

+