icon-arrow-right
HomeProjecten Hybride OK's OLVG

Hybride OK's OLVG

Amsterdam

Het OLVG is het stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam met hoofdlocaties in Oost en West. MedicmZes heeft daar in een bouwteam twee hybride operatiekamers op locatie OLVG Oost gerealiseerd. In de nieuwe OK’s kunnen minimaal invasieve ingrepen, ook wel - opereren zonder snijden - genoemd, worden uitgevoerd. Deze manier is minder belastend voor de patiënt en kan veelal onder lokale verdoving en in dagbehandeling worden uitgevoerd.

Bouwteam

De opdracht werd verleend in bouwteamverband. MedicomZes was de coördinerend aannemer en realiseerde het casco en de bouwkundige elementen in de nieuwbouw. ULC Installatietechniek was verantwoordelijk voor de installaties en CCG (Cleanroom Combination Group) verzorgde de afbouw van de OK’s en de vaste inrichting.

Het project

EGM architecten ontwierp de hypermoderne operatiekamers voor OLVG. Deerns en RHDV waren betrokken als adviseurs.

 

De OK’s zijn op kolommen boven twee bestaande polipleinen gerealiseerd. Het project beslaat 800 m2 BVO. De buitenkant van het complex werd als een ‘wolk’ vorm gegeven. Een unieke lichte schil voor een grote zware technische constructie. Het zwevende effect werd behouden door alle kolommen aan de zijkanten weg te werken op één kolom na. De ok-box kon op die manier trillingvrij tussen de bestaande gevels worden geplaatst. Duurzaamheid zit niet alleen in de materialen en de techniek, maar ook in de flexibiliteit in de ruimte.

24/7 operationeel | overlastbeperking

Dit project vroef om een strakke en beheerste bouwlogistiek en zorgvuldig omgevingsmanagement. 

 

Het OLVG ligt in hartje Amsterdam, de bouwplaats bedroeg 0 m² en grenst aan een drukke straat. Binnen bleven bovendien alle aangrenzende gebieden operationeel tijdens de werkzaamheden. Dit betekende dat de bestaande polipleinen ook tijdens de bouw hun reguliere openingstijden bleven hanteren en dat wij trillingen, geluidsoverlast en logistieke beperkingen zoveel mogelijk voorkwamen. Zo is bijvoorbeeld een silent zaag gebruikt voor het maken van de vloergaten, zijn schroefinjectiepalen toegepast met een heistelling in een geluidswerende box, en werkten we regelmatig in de weekenden.

 

Oplevering staat gepland voor eind 2021.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Stichting OLVG
 • Status
  Opgeleverd
 • Architect
  EGM Architecten
 • Adviseurs
  Deerns, RHDV
 • Uitvoering
  MedicomZes | ULC Installatietechniek | CCG
 • Projectcategorieën
  Curatieve Zorg

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Eerste operaties uitgevoerd in door MedicomZes gebouwde hybride operatiekamer in OLVG...

In februari werd tijdens een korte ceremonie de spectaculaire binnengevel van gerecyclede petflessen onthuld en de eerste...

Bouw hybride OK’s OLVG Oost in de media

De bouw van een tweetal hybride operatiekamers in OLVG Oost in Amsterdam is ook door vakblad FMT Gezondheidszorg opgepikt....

MedicomZes, ULC Groep en CCG bouwen hybride OK’s voor het OLVG

Vorige maand is de bouw gestart van een tweetal hybride operatiekamers in het OLVG Oost in Amsterdam. De nieuwe OK’s...

+