icon-arrow-right
HomeProjecten Nieuwbouw SRON, Leiden Bio Science Park

Nieuwbouw SRON, Leiden Bio Science Park

Leiden

SRON (onderdeel van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. Daarnaast ontwikkelt het instituut nieuwe technologieën voor satellietinstrumenten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling. SRON, nu nog gevestigd in Utrecht, krijgt een nieuw onderkomen op het Leiden Bio Science Park. De realisatie van de nieuwbouw is op basis van een Europese aanbesteding gegund aan Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers.

Over het project

Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. De nieuwbouw heeft een omvang van circa 9.000 m2 bvo en bestaat uit laboratoria, trillingsarme cleanrooms, werkplaatsen, en kantoren. De nieuwbouw biedt de meest moderne voorzieningen voor onderzoek en instrumentontwikkeling. Daarnaast draagt de nieuwe locatie bij aan een intensievere samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en het bedrijfsleven.

 

Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten

Bijzondere activiteiten zichtbaar

Bijzonder aan dit project zijn onder meer de complexe (ISO 5,6) cleanrooms en cryolabs. Hier worden zeer gevoelige sensoren en instrumenten vervaardigd die meegaan op ruimtemissies. De cleanrooms en cryolabs worden op een massieve, trillingsvrije vloerplaat geplaatst en afgeschermd van elektromagnetische straling om ideale productieomstandigheden te realiseren. Doordat de cleanrooms op de begane grond en aan de glazen gevel gesitueerd worden, zijn de bijzondere activiteiten van SRON direct voor het publiek zichtbaar.


Het gebouw zal begin 2021 in gebruik worden genomen. 
 

Webcam

Klik op deze link om het project via de webcam van SRON te volgen.

 

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Leiden
 • Opdrachtgever
  SRON
 • Directie
  Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
 • Architect
  Ector Hoogstad Architecten
 • Constructeur/ingenieur
  Pieters Bouwtechniek
 • Uitvoering
  Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers
 • Projectcategorieën
  Algemeen
  Cleanrooms
  Laboratoria

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Feestelijke start bouw SRON Bio Science Park Leiden

Op 18 oktober 2019 vond de officiële start bouw plaats van de nieuwbouw SRON in Leiden. Michael Wise heette namens de...

Nieuwbouw SRON Leiden gegund aan Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

SRON (onderdeel van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voert fundamenteel wetenschappelijk...

+