icon-arrow-right
HomeProjecten Nieuwbouw SRON, Leiden Bio Science Park

Nieuwbouw SRON, Leiden Bio Science Park

Leiden

Op het Bio Science Park in Leiden staat het nieuwe gebouw voor SRON Netherlands Institute for Space Research dat is gerealiseerd door bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers. Bijzonder aan het gebouw zijn onder meer complexe ISO gecertificeerde cleanrooms en cryolabs, geplaatst op een massieve trillingsarme vloerplaat van 5.000 kubieke meter beton met 800 ton bewapening, en ver weg van storende elektrische stralingsbronnen.

Het gebouw, met een totale oppervlakte van ca. 10.000 m2 BVO, bestaat verder uit werkplaatsen, kantoren en vergader- en ontmoetingsruimtes, gesitueerd rondom een ruim atrium. Het gebouw is gebouwd naar de standaard van BREEAM Excellent.

 

Foto 1 en 2: Peter de Ruig
Artist Impressions: Ector Hoogstad Architecten

SRON

SRON is een wetenschappelijk instituut voor ruimteonderzoek. Het doet onderzoek naar astrofysica, exoplaneten, de atmosfeer, het klimaat en nieuwe technologieën. Deze activiteiten zijn extreem fijngevoelig; de omstandigheden waaronder ze plaatsvinden, moeten dan ook gevrijwaard blijven van trillingen en stof.

 

De nieuwbouw voor SRON is ter vervanging van de vestiging in Utrecht. De nieuwe hoofdvestiging biedt ruimte aan de medewerkers van SRON en aan samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en aan duurzame samenwerking met andere organisaties en het bedrijfsleven. 

Integrale samenwerking

Al in de ontwerpfase van de geavanceerde nieuwbouw zaten MedicomZes, Kuijpers, bouwpartners en opdrachtgever SRON met elkaar om de tafel. Een samenwerking in optima forma waarbij elke partij zijn kennis en expertise inbracht: MedicomZes, Kuijpers, adviseurs (Ector Hoogstad Architecten, de ingenieurs van Aronsohn en Pieters Bouwtechniek, technisch adviesbureau Deerns) én SRON. Na afronding van het ontwerp ging in oktober 2019 de eerste paal de grond in, waarna ruim twintig intensieve bouwmaanden volgden.

 

Indrukwekkend én functioneel

Het gebouw is even stijlvol als technisch complex. SRON ontwikkelt bijvoorbeeld onderdelen voor satellieten. Die apparatuur wordt op de begane grond in een cleanroom van ongeveer 1.000 m2 gebouwd. De apparatuur is hoogwaardig en extreem gevoelig. Elke trilling en ieder stofje is er één teveel en dus stelde SRON hoge eisen aan het gebouw en de installaties. Ook kennen de projecten van SRON een doorlooptijd van gemiddeld tien à twintig jaar. Dat betekende dat de combinatie voor de uitdaging stond een pand te realiseren dat ook over twintig jaar nog functioneel is. Daar hebben we bij het ontwerp van gebouw en installaties al rekening mee gehouden.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Leiden
 • Opdrachtgever
  SRON
 • Status
  Opgeleverd
 • Directie
  Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
 • Architect
  Ector Hoogstad Architecten
 • Constructeur/ingenieur
  Pieters Bouwtechniek
 • Uitvoering
  Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers
 • Projectcategorieën
  Algemeen
  Cleanrooms
  Laboratoria

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Nieuw SRON-gebouw opgeleverd door bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

SRON's nieuwe hoofdkwartier op het Leiden Bio Science Park is officieel opgeleverd in aanwezigheid van Marco Jungbeker...

Een kijkje nemen bij SRON

Op 28 september vierden we het hoogste punt van de nieuwbouw voor SRON in Leiden. In verband met de...

Nieuwbouw SRON in Leiden bereikt hoogste punt

Afgelopen vrijdag bereikte het nieuwe SRON-gebouw in Leiden het hoogste punt! Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers realiseert...

+