icon-arrow-right
HomeProjecten Nieuwbouw Spoedeisende Hulp (SEH), AMC

Nieuwbouw Spoedeisende Hulp (SEH), AMC

Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een gloednieuwe spoedeisende hulp (SEH)/huisartsenpost, gebouwd door het samenwerkingsverband ImMeGa. Ingewikkelde logistiek achter de schermen, rust en duidelijkheid voor de schermen.

Schuifplan

Het duurde 2,5 jaar om de nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp te bouwen.
Het project is gefaseerd uitgevoerd. Het gehele bouwproject was per fase hermetisch afgesloten van de operationele omgeving door het plaatsen van brandwerende stofschotten, de realisatie van speciale stoftunnels met beloopbare plafonds, een tijdelijke installatie voor de luchtbehandeling en het omleggen van elektrische installatiecomponenten.

Gevolgde route

Op de SEH worden de zorgprocessen verdeeld in low, medium en high care. Er is in januari 2015 gestart met de logistieke ruimten, de beddenwacht en de CT-ruimte in het high care gebied. Het high care gedeelte bestaat uit twee shockrooms, twee traumakamers met röntgen en CT-scan faciliteit, een high end CT-scan en een MRI voor acuut onderzoek. Wat daarna volgde was de demontage en nieuwbouw van het low/medium care gebied. Dit behandelgebied bestaat uit 28 flexibele, multifunctionele behandelkamers en diverse omliggende ruimtes. Een deel van deze kamers wordt ook gebruikt door de huisartsenpost (HAP) en er zijn isolatiekamers en kinderkamers. Het gebied is gecentreerd rond de werkeilanden van artsen en verpleegkundigen. 

 

De patiënten zelf volgen na binnenkomst de omgekeerde route. Een goede doorstroming is daarbij het uitgangspunt. Visueel en akoestisch is de afdeling ingericht op rust. Patiënten wachten in een ruimte met de warmte en uitstraling van een hotellobby, waar zij op verschillende manieren continu worden geïnformeerd. De patiënt blijft vervolgens in één ruimte en de zorg komt naar hem toe. 

Fotografie: Marieke de Lorijn/Marsprine.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Amsterdam
 • Opdrachtgever
  Academisch Medisch Centrum Amsterdam
 • Status
  Opgeleverd
 • Architect
  Olivier Spek Architecten
 • Adviseur
  Aronsohn
 • Uitvoering
  Samenwerkingsverband ImMeGa (HOMIJ Technische Installaties (overgenomen werkzaamheden van Imtech), MedicomZes en Van Galen Klimaattechniek)
 • Contractvorm
  Integraal
 • Projectcategorieën
  Curatieve Zorg
+