icon-arrow-right
HomeProjecten UMCG Protonentherapiecentrum (PTCG)

UMCG Protonentherapiecentrum (PTCG)

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een protonentherapiecentrum laten bouwen waar patiënten met kanker een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling wordt geboden. Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMC Groningen Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Visser & Smit Bouw heeft een Design & Construct opdracht gekregen voor ontwerp en uitvoering en voerde de werkzaamheden in bouwteam uit. De installaties zijn gerealiseerd door onderaannemers HOMIJ Technische Installaties in samenwerking met Kropman Installatietechniek.

Het project

Het centrum is gerealiseerd op het terrein van het UMCG en bestaat uit een kliniek en twee behandelingsruimten met een afmeting van circa 5.000 m2, verdeeld over twee verdiepingen. Aangezien dit centrum los staat van het bestaande ziekenhuis is het een volledig zelfstandig opererend behandelcentrum.

 

Het gebouw is gefundeerd op stalen buispalen. Per heipaal is maar liefst ca. 5 kuub beton gebruikt. Omdat het gebouw aardbevingsbestendig is gebouwd, is iedere heipaal nog verstevigd met een constructie van ijzervlechtwerk.

 

De kliniek bestaat uit een betonskelet opgebouwd uit betonkolommen en schilvloeren. De behandelruimtes worden volledig opgetrokken uit in het werk te storten beton. De vloer is 1 tot 1,20 meter dik en is gemaakt van een apart mengsel beton. De wanden zijn extra dik (variërend van 2,5 tot 4 meter) en ongeveer 3,30 meter hoog. Per wand is ca. 250 m3 beton gebruikt. De dakvloer bestaat uit 3 meter dik beton.

 

De gevels bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouw wanden afgewerkt met steenstrips en aluminium. Ter camouflage van de technische ruimte op het dak is daar een kunststof netconstructie over gespannen.

 

In het protonentherapiecentrum van het UMCG zijn begin 2018 de eerste patiënten in Nederland behandeld.

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Groningen
 • opdrachtgever
  PTCG b.v.
 • Status
  opgeleverd
 • Contract
  Design & Construct in bouwteam
 • Architect
  Adviesburo Van der Plas / AAS Architecten
 • Constructeur
  Wassenaar Ingenieurs
 • Uitvoering
  Visser & Smit Bouw
 • Installaties
  Kropman Installatietechniek/HOMIJ Technische Installaties
 • Projectcategorieën
  Curatieve Zorg

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Minister Bruins opent UMCG Protonentherapiecentrum

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport verrichtte vrijdagmorgen de officiële opening van het UMCG...

+