icon-arrow-right
HomeProjecten Verbindingsbrug Prinses Máxima Centrum

Verbindingsbrug Prinses Máxima Centrum

Utrecht

Tijdens de realisatie van het Prinses Máxima Centrum werdt het deelproject 'bouw verbindingsbrug' in opdracht gegeven aan MedicomZes. Het Prinses Máxima Centrum is gerealiseerd door het bouwconsortium Pro Liberis, waar Visser & Smit Bouw deel van uitmaakte.

 

Veilig heen en weer

De verbindingsbrug vormt de koppeling tussen het bestaande Wilhelmina Kinderziekenhuis en het nieuwe Prinses Máxima Centrum en dient om patiënten vanuit het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis te kunnen overbrengen zonder dat deze kwetsbare doelgroep naar buiten hoeft te gaan.

Slim bouwen in een logistiek uitdagende omgeving

De brug, met een lengte van 150 meter, is opgebouwd uit een staalconstructie met hierom heen volledig vliesgevels en is aan de binnenzijde afgewerkt met linoleum vloerafwerking en een systeemplafond identiek aan de nieuwbouw. De brug moest geplaatst worden boven een logistiek uitermate lastige omgeving waarbij een trambaan en busbaan werden gekruist en de hoofdentree van zowel de oudbouw als de nieuwbouw werden gepasseerd.

 

Gezien deze omstandigheden is er voor gekozen om de brug in verschillende segmenten op een locatie buiten de bouwplaats zo volledig mogelijk te prefabriceren. Op een prefab locatie werden de segmenten dan qua staalconstructie samengesteld, de gevels, daken en vloeren werden aangebracht en ook de installatie componenten werden in de brugdelen al aangebracht.

 

Vanaf de prefabricage locatie zijn de brugdelen vervolgens met speciaal transport naar de bouwlocatie vervoerd waar ze op de voormalige tijdelijke busbaan werden samengebouwd tot delen van maximaal 50 meter lengte. De samengestelde delen zijn vervolgens in de avond en nacht op vooraf geplaatste stalen ondersteuningsconstructies gehesen. Een beproefde methode, die door ons eerder op projecten succesvol werd gehanteerd.

 

Vanceva® World of Color Award™ 2018

 

De verbindingsbrug van het Prinses Máxima Centrum heeft de Vanceva® World of Color Award™ 2018 in de categorie exterieur gewonnen. De brug schittert in tal van kleuren en bestaat uit circa 650 verschillende gekleurde glaspanelen. Bekijk hieronder een video waarin architect en glasfabrikant aan het woord komen over het ontwerp en de productie van het glas.

 

Feiten & cijfers

 • Plaats
  Utrecht
 • Opdrachtgever
  Prinses Máxima Centrum
 • Status
  opgeleverd
 • Architect
  LIAG architecten en bouwadviseurs
 • Projectcategorieën
  Algemeen

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Brugverbinding Prinses Máxima Centrum wint World of Color Award

Mooi en kleurrijk nieuws: de brugverbinding tussen het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het...

Feestelijke opening verbindingsbrug tussen WKZ en Prinses Máxima Centrum

Op 6 april vond de feestelijke opening plaats van de door MedicomZes gebouwde overdekte brug die het...

Bouw verbindingsbrug tussen Wilhelmina Kinderziekenhuis en Prinses Máxima Centrum

In Utrecht is MedicomZes gestart met de aanleg van de brugverbinding tussen het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC...

+